Internet största miljöboven

augusti 8, 2019 No Comment

Jag satt och diskuterade med en frisör idag ang e-comm. Irriterade toner över hur internethandel har tagit över och butiksdöden ett faktum. Alarmerande rapporter i affärsvärlden hur stora kedjor får lägga ner och gallerior ekar tomt.

Ja men det är ju så enkelt att klicka hem grejer kanske du säger. Enkelt är inte alltid smartast. Tänk efter. Hur kommer det se ut ifall alla börjar köpa på internet? Fraktbolag jublar men utsläppen vad händer med dessa? Ellastbilar och tåg. Men synar vi leveranser i sömmarna och förväntar oss ha grejerna inom ett dygn vad kommer vi hitta då?

Säg att jag som konsument går till en kedja, som även säljer online, och vill köpa en hudkräm som jag fick meddelande om att den var på kampanj. Hudkrämen visar sig inte vara på kampanj i butik utan endast i deras onlineshop. Du kan beställa denna till butiken utan frakt. Samma gripande kräm som de har på hyllan! Alltså ska denna lilla burk fraktas över hela Sverige för att jag ska få den 60kr billigare. 🥴

Men tänk ännu större…nu kan ju dessa kedjor skicka andra varor till just den butiken. Om jag köper en liten kräm från en annan hemsida som har tagits in till Sverige och sen ska köras genom hela gripande landet gör att landa i min brevlåda. Seriöst!

En kund till frisören hade berättat om ett märke från Tyskland som var så “grönt” så hon hade åkt ner och köpt det. Det var ju så värt. Hade hon otur när hon tänkte, eller?

Om du vill vara miljösmart och tänka på klimatet och all annan hysteri så handla lokalt i butik/salong. Du kan kanske till och med kan gå eller ta cykeln dit. Varför oroa sig om flygfritt 2019 när det borde vara online-fritt 2019?

Allt ska lagras någonstans. Då tänker jag främst på data. Hur miljövänliga är alla serverhallar runt om i världen? Vilken typ av energi drivs dem med? Grön el? Grön diesel till reservgeneratorerna? Ingen nyhet, men internet är en av de största miljöbovarna.

Ibland behöver vi tänka till före. Vilket jag sällan gör, men tillsammans med andra händer det. 🙋🏼‍♀️