Det finns inga måsten

juni 21, 2019 No Comment

Det går trend i olika uttryck som att något ska vara veganskt, parabenfritt, fri från microplaster, klimatsmart och hållbart.

Jag satt på lunchmöte igår och fick höra att kvinnans dotter ska delta på ett hållbart bröllop i sommar. Det innebär att gästerna får inte köpa nya kläder. Oklart ifall gåvor till brudparet oxå ska vara secondhand eller hur långt det ska sträcka sig. Men det fick mig att tänka.

I dagens slit och släng samhälle är tanken att man ska konsumera nytt. Marketplace på Facebook och blocket har tagit över loppisens genomslagskraft. Men det kan vara svårt idag att få saker sålda, till och med svårt att få ge bort det. Så vi rycker på axlarna slänger det istället. Denna mentalitet avspeglar sig även i våra relationer. Gräset verkar grönare på andra sidan när vi stöter på lite motstånd och relationen har börjat knaka i fogarna. Känslorna som funnits för partnern har svalnat och löftet om att leva i nöd och lust bryts. I dagens samhälle anses det mer konstigt att man håller ihop och kämpar än att separera.

Hållbara relationer pratas det sällan om. Som en god vän kallat sin bok: “Relationen dör om du inget gör”. Det ligger mycket bakom det uttrycket.

Hur lyckas man? Vad är hemligheten?

Mina föräldrar har i år varit gifta i 40 år. Mina morföräldrar höll ihop över 60 år.

Vad har dem gjort som många andra inte lyckas med? Jag tror den största punkten är att leva i beslutet och inte leva efter känslor. Säger jag som är en HSP (higly sensitive person) med andra ord, känslomänniska.

Har det varit lätt? Nej absolut inte. Livet är sällan lätt. Relationer måste man ge tid, arbeta med, ge näring till annars kvävs relationen. Känslor spelar en spratt men vet man att vi har tillsammans fattat ett beslut att leva tillsammans livet ut och lever i det beslutet så gör det saker och ting lite enklare.

Jag läste en gång att kärleken är som en trädgård. Du behöver rensa ogräset för att de vackra blommorna ska få den näringen de behöver för att blomma ut och inte kvävas. Så är det.

Det kan låta tråkigt att leva i beslutet men det är vad man gör det till. Jag antar att du ofta hört uttrycket “vi växte ifrån varandra”. Klart man kan, ifall man tillåter det hända. Jag anser att många missar målet genom att inte växa tillsammans som enade. Det handlar inte om att kväva sina egna drömmar eller lägga ner allt sitt eget utan att prata med varandra och uppmuntra varandras framgångar och önskningar. Växa och glädjas tillsammans.

Kommunikation är svårt många gånger helst när tiden är knapp. Vi pratar utifrån våra egna erfarenheter och missar att bjuda in den andra. Det blir monolog och inte dialog. Vi blir små öar och ibland upplevs det som en ensam tvåsamhet. Man pratar förbi varandra eller pratar inte alls med varandra. Det är inte lätt men kom ihåg att ni är två. Kör inte ditt eget race.

Kommunikationen blir definitivt inte lättare när det dyker upp små telningar i förhållandet men ack så viktigt.

Det finns inga måsten.

Provocerande? Kanske. Men om du tänker efter en stund så ligger det en sanning i det.

Du kanske säger att jo jag måste äta. Nej säger jag, du har ett val. Antingen så äter du eller så äter du inte. Jo men jag måste äta för att överleva. Nej, du kan välja att äta om du vill överleva.

Jag måste städa. Nej, du måste inte. Men vill du ha ett välstädat hem så kan du välja att städa.

Fattar du vart jag vill komma?

Livet består av val inte av måsten. Vi måste inte leva tillsammans utan vi väljer att göra det. Vi måste inte skaffa barn, vi väljer att göra det.

Lever du i en hållbar relation? Om ja, bra jobbat. Fortsätt arbeta på det, ge inte upp och kom ihåg det finns inga måsten bara val.

Ha en skön midsommar!