Frisörbranschen är inte så ytlig som den verkar.

augusti 25, 2019 No Comment

Jag arbetar till vardags i frisörbranschen. Åker runt till frisörer i norr-och Västerbotten och får ta del av deras kreativa vardag.

Det slog mig, efter veckans konferens jag deltagit i vid namn Det finns hopp, att denna bransch är inte så ytlig som den verkar. Ja, frisörerna jobbar på ytan där det sker en förändring men det folk inte tänker på är den förändring som även kan ske på insidan.

Låt mig förklara min tanke och tar mig själv som ett av många exemplen.

Tunnhårighet och ätstörning

Från det att jag hade ätstörning som tonåring förlorade jag en hel del av mitt hår. Trots att jag kom ur störningen ville inte mitt hår riktigt bli det samma. Jag har ofta fått höra hur tunt hår jag har. Du kan nu själv räkna ut vad detta gjorde med min självkänsla. Människor menade inget illa men det blev en liten tagg varje gång någon kommenterade det.

Jag frågade min frisör vad jag kunde göra förutom att inplantera hår, nu snackar vi början av 2000talet. Fick svaret att det fanns inget annat att göra. Jag ville inte lägga ner de antal tusenlappar det kostade så jag gav upp den tanken.

När jag började åt det företag jag jobbar åt sedan 2013 fick jag upp ögonen för en av våra alla hårvårdsserier som riktar sig mot tunnhårighet och hårbottensmiljö. Detta födde ett hopp inom mig. Började använda denna serie och efter lite tips av min frisör på styling så vips har jag inte fått höra de orden längre. Så vad tror ni har hänt med min självkänsla då jag oftare får höra hur fin jag är i håret än hur tunt hår jag har? Just precis.

Mötet med människor

Så tänk dig alla de människor en frisör möter. Alla är vi olika men en sak bär vi människor gemensamt, vi vill hellre höra något positivt och uppbyggligt om oss själva än bli nedtryckt i skorna.

Att bli så tunnhårig att skalpen syns skämtas det ofta om helst bland män. Även om vi kvinnor kanske ”känner mer” så vet jag att det inte känns roligt alla gånger för en man att få kommentarer om hur gammal eller hur gråhårig han blivit. Att få se en man räta på ryggen och få pluspoäng på självkänslan efter en enklare färgbehandling som gör att håret inte ser färgat ut utan lite mindre grått. Då mår jag gott.

Bild lånad av kollegan Amy.

Ni kan kanske dra slutsatsen på denna kvinnas känsla när hon kommer in med en hårbotten som ser ut så här. 👇🏻

Bilder lånad från frisören.

Nu hade hon turen att just denna frisör hade gått vår utbildning som vi tillhandahåller. Frisören har fått lära sig och blivit specialist i ämnet tunnhårighet, mjäll och hårbottensmiljö. Det finns några sådana specialister i Norrbotten. Det viktiga är att gå till läkaren och få reda på vad problemet är. Detta visade sig vara svamp i hårbotten. Då visats frisören hur hon skulle göra.

Sätt er in i kvinnans känsla när hon efter en behandling ser ut så här 👇🏻 i hårbotten.

Volontärarbete

Vissa frisörer väljer att klippa hemlösa och få se deras leenden efteråt. Andra åker med i program som vi som leverantör anordnar i till exempel Rumänien och Brasilien. Där får frisörerna utbilda grunderna i klippning till gatubarn. Detta gör att dessa barn kan få ett yrke och förhoppningsvis komma bort från gatan.

Vi samarbetar just nu med en tatuerare som tatuerar blommor över ärren på kvinnors bröst som opererats pga bröstcancer. Han vittnar om den omvälvande känsla som detta medför. Hur kvinnorna står framför spegeln och gråter av lycka. Genom dessa samarbeten har vi som företag kunnat skänka mer än 10 miljoner dollar till bröstcancerforskningen. Det gör skillnad.

Det finns hjälp

Dessa foton såg jag i mitt SoMe flöde.👇🏻 Genom en smart lösning som ett företag tagit fram inom löshår förändras denna kvinnas tillvaro. Självkänslan får sig en rejäl boost.

Förändring på insidan

Min bransch må arbeta på ytan men förändrar även på insidan. Jag är så tacksam att få vara en liten del av denna förändring.