Etapp 3 plus resterande av resan genom Norge & Sörmland

augusti 1, 2018 No Comment

Bilder säger väl mer än 1000 ord, eller?

Trollstigen var sjukt jobbig då det saknades räcken. När vi närmade oss Geiranger såg jag på gps:en att denna väg var ju mer krokig än Trollstigen. Skillnaden var just räcken samt dimma. Dimman gjorde att man inte upplevde de 1000meter över havet lika läskiga.

Men i en kurva höll det på att sluta riktigt illa. Jag fick verkligen använda bilens fulla bromsverkan då en mindre begåvad person valt att vända om. Dimman var så tät att jag knappt såg slutet på min huv än mindre bilen framför mig. Som tur är kröp man fram med hjälp av motorbromsning. Plötsligt dök minibussen upp, det var nära mycket nära. Vi snackar centimetrar.

Sov i tält intill brusande vatten. Ett som är säkert, det är billigt att campa i Norge. Barnen tyckte det var enormt mysigt att busa och sova i tältet.

Vi passerade många härliga jordgubbsfält och självklart stannade jag och förgyllde en ung jordgubbsförsäljerskas dag. Påmindes om Petter Stordalens bok där han berättar hur han framgångsrikt sålde jordgubbar.

Väl nere i Geiranger gjorde vi oss lunch med hjälp av primusköket. Min ekonomiska ådra njöt när jag räknade ut priset på lunchen. Sparade lätt 400kr.

Efter ännu en kringelikrokväg lättade dimman upp på fjället och barnens wowande var obetalbar.

Molly frågade mig ifall jag tycker om snö och till hennes förtjusning så blev det ett jakande svar.

“Mamma då kan vi ju åka skoter!”

Älskade sötnöt. Tur att det är fler i familjen som uppskattar vintern.

Det går aldrig att bli riktigt mätt på Norge. Detta majestätiska landskap där inga foton i världen ger en rättvis bild.

Tacksamma över tålmodiga barn, fantastiska fordon att ta sig fram med och med ord obeskrivlig natur att köra igenom började vi färden mot vårt mer platta fosterland.

Då vi kom ifrån varandra just innan gränsen till Sverige pga olika behov så tog jag tillfället i akt att svalka av barnen i Karlskoga. Det var ett fruktansvärt ställe men då de suttit still i timmar var det inte mer än rätt. Centralbadet, där det för övrigt var folktomt trots den extrema hettan, fick det bli. Skrämde bort sjöfåglarna från den nedsmutsade ministranden och såg till att barnen fick sig ett svalkande bad. Inte så långt då oväder var på väg in över sjön.

Sent om sider nådde vi Valla och Clas släkt. Efter nätter i tält och en natt i stuga skulle vi nu få sova i husbil över helgen. Sen blev det att hyra lägenhet inne i Nyköping.

Familj, släkt och vänner hann vi träffa under veckan. Andra 40 årskalaset för Clas medföljande äventyr på gokartbanan. Dessutom fick han se lite rally eftersom slottssprinten gick av stapeln den helgen. Tyvärr hände det något med kusin Johans rallybil efter bara en km så gan fick avbryta loppet.

Tyvärr hade en av morbröderna hunnit åka men två kusiner och en morbror fastnade på bild.

Kompisträff vid stranden var mer en teologisk diskussion än vad den innehöll bad. Uppskattad tror jag allt den var av Mr 40 åring.

Jag och barnen badade i alla fall trots sjögräs och saltvatten.

Lite senare än tänkt rullade vi norr ut.

Denna semester var resan målet med självklara delmål som hos släkten i Sörmland. Jag fick äntligen köra motorcykel efter dessa härligt kuperade kurvor i de sörmländska skogarna. Lite jobbigt dock att sitta i full mundering i 33 graders sommarhetta. Ja denna sommar går rent vädermässigt till historien som den varmaste jag någonsin fått uppleva.